Svijet
0

Pregovarački tim u Washingtonu, u Prištini demonstracije

FENA
Priština
Priština
Članovi kosovskog pregovaračkog tima sastat će se danas u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, tri dana pošto je Vijeće sigurnosti UN-a obustavilo pregovore o statusu Kosova.

Istovremeno, za danas su na Kosovu najavljeni protesti protiv odluke VS-a UN-a o odgađanju rješenja statusa.

Proteste, kako javljaju prištinski mediji, organizira "Ad hok" koalicija, a organizatori protesta kažu da će od kosovskih institucija i međunarodnih faktora tražiti određivanje datuma za rješenje statusa Kosova.

Mediji su prenijeli da će demonstranti na simboličan način proglasiti nezavisnost Kosova.

Pregovori i konsultacije o statusu Kosova su prekinuti u VS UN-a i izmješteni u Kontakt grupu zbog prijetnje Rusije da će uložiti veto na prijedlog rezolucije, kojom se, kako su ocijenili ruski zvaničnici, "na mala vrata" otvara put nezavisnosti Kosova, javio je Tanjug.

Lideri kosovskih Albanaca izrazili su uvjerenje da će Kontakt grupa deblokirati proces za određivanje statusa Kosova, pošto nijedna članica nema pravo veta.

Najavljeno je da će se članice Kontakt grupe sastati u srijedu u Beču kako bi odredile rukovodeće principe za održavanje dopunskih pregovora između Prištine i Beograda u trajanju od 120 dana.

Zvanična Moskva smatra da razgovori o statusu Kosova ne treba da budu vremenski ograničeni.

Prema stavu Ministarstva vanjskih poslova Rusije, konačnu odluku o statusu treba da donese VB UN na osnovu sporazuma Srba i Albanaca, pošto je, kako se kaže u saopćenju, samo odluka VS UN legitimna.