Svijet
0

Predstavljena web stranica sa sadržajem svih lektira za osnovnu školu

FENA
Fondacija za izdavaštvo Federacije BiH prezentirala je danas u Multimedijalnom centru "Mak" internet stranicu Lektire za osnovnu školu u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o web stranici www.lektirabih.com.ba koja, u skladu sa zajedničkim programskim osnovama BiH, obuhvata svu lektiru predviđenu za učenike osnovnih škola na području države. Autor i dizajner projekta je Rajko Đurica.

Ova internet stranica nudi sadržaj 124 lektire kategorizirane po razredima, podatke o piscima, kratki sadržaj te brojne dodatne podatke, kao što su rječnik stranih riječi, tumač pojmova, fusnote ili opaske. Tu će se naći i kratka historija BiH uz fotografije i zanimljive informacije.

Predsjednik Upravnog odbra Fondacije Irfan Horozović ovaj dugoročni projekt, na kojem je rad započeo prije pet godina, ocjenjuje iznimno važnim za sistem obrazovanja u BiH. Projekt nije u koliziji s tradicionalnim izdavaštvom, jer izdavanje lektire u okviru izdavačke branše predstavlja posebnu vrstu posla, te Fondacija čak nastoji podržati sve oblike interpretiranja književnosti.

Za člana Upravnog odbora Ivana Lovrenovića projekt ima posebno veliki značaj za bh. obrazovanje u situaciji kada mnoge škole u BiH rade u teškim uvjetima, a čak 38 bh. općina ne posjeduje bobilioteku.

Projekt od oko 60.000 KM finansirala je Fondacija za izdavaštvo FBiH.