Svijet
0

Predstavljena Bijela knjiga o nezavisnosti Škotske

FENA
Foto: Reuters; Alex Salmond
Foto: Reuters; Alex Salmond
Bijela knjiga o nezavisnosti Škotske, koju je u utorak predstavio škotski premijer i vođa Škotske nacionalne partije Alex Salmond, predmet je brojnih analiza i komentara u izdanjima vodećih londonskih dnevnika u srijedu.

The Guardian podsjeća da, usprkos velikom rastu popularnosti nacionalista, ideja o nezavisnosti ne uživa podršku većine stanovnika Škotske. Najnovije ankete pokazuju da Salmondovu stranku podržava 48 posto građana, a nezavisnost samo 31 posto. Uz to, sve ostale stranke se toj ideji protive.

Svjestan da nema većinu, piše Guardian, Salmond je krenuo dužim putem. On pokušava debatu o tome da li je Škotskoj uopće potrebna ustavna reforma pretvoriti u raspravu o tome kakva treba biti ta reforma, s taktičkim ciljem da prinudi ostale stranke na odustajanje od statusa quo uspostavljenoga 1998. godine.

Time bi, nadaju se nacionalisti, nezavisnost postala jedna od nekoliko mogućih opcija, a Škotska bi korak po korak raskinula s unijom. Salmondovi protivnici ne bi, međutim, trebalo da igraju po njegovim pravilima, smatra Guardian.

Sličnog je mišljenja i The Times, koji ocjenjuje da suparnici Alexa Salmonda hitno treba da smisle inteligentniju strategiju. Da laburisti imaju malo više pameti, pristali bi na referendum o nezavisnosti, koji bi Salmond, ako bi bio održan u bliskoj budućnosti, vjerovatno izgubio.

Alternativa je da laburisti i liberalni demokrati izađu s planom o dodatnom prijenosu vlasti na Škotsku, u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Ta opcija bi, smatra Times, vjerovatno dobila uvjerljivu podršku glasača.

Postojeća situacija ide i sve će više ići naruku Salmondu i on bi, a ne vođa britanskih konzervativaca David Cameron, s vremenom mogao postati najveća politička glavobolja premijera Gordona Browna, zaključuje Times.