Svijet
0

Predstavljen novi nacrt rezolucije o Kosovu, Rusija opet protiv

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak je stavljen u opticaj novi nacrt rezolucije o Kosovu, u kojem se uz određene izmjene teksta i dalje predviđa nezavisnost za tu otcijepljenu srbijansku pokrajinu, zbog čega je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin odmah odbacio taj nacrt.

Novi nacrt predstavila je Velika Britanija u ime SAD-a i evropskih predlagača rezolucije, a ambasador SAD-a Zalmay Khalilzad, predsjedavajući Vijeća u maju, kazao je kako "nacrt sadrži neke izmjene u tekstu, ali je srž prijedloga da će Kosovo ući u novu fazu na putu da postane nezavisno".

Najznačajnija izmjena u tekstu navodno je odrednica kojom se "podržava" nezavisnost za Kosovo, dok se ranijom formulacijom "odobravala" nezavisnost, prenijele su agencije.

Na pitanje novinara hoće li predlagači nastaviti prema usvajanju rezolucije usprkos prijetnji ruskog veta, Khalizad je rekao kako su oni "otvoreni za konstruktivne zamisli i prijedloge, te da su voljni pregovarati", ali je "loptica na ruskoj polovini igrališta" i očekuju se njihovi prijedlozi.

Khalilzad je naglasio kako su predlagači uvjereni da je "nezavisnost Kosova neizbježna" i za petak najavio nastavak konsultacija na nivou stručnjaka. Ocijenio je da bi Vijeće sigurnosti iduće sedmice moglo glasati o rezoluciji.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je da njegova zemlja ne podržava novu verziju rezolucije jer u nju nisu ugrađena temeljena stajališta Rusije, koja traži nastavak pregovora o Kosovu.

"Nacrt uključuje neke manje izmjene, ali ne uključuje glavne - zabrinutosti i temeljna stajališta koje je rusko izaslanstvo iznijelo članicama Vijeća sigurnosti. Ništa se nije promijenilo. Stvari su gdje su bile i prije nacrta", kazao je Čurkin.

Naglasio je da Rusija nije sudjelovala u izradi nacrta, te najavio kako će ruski stručnjak u petak "možda" sudjelovati u konsultacijama, ali bez ovlasti da sudjeluje u uređivanju teksta.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey u četvrtak je kazao kako postoji konsenzus da je "vrijeme dovesti do zaključenja pitanje Kosova u skladu s temeljnim odrednicama Ahtisaarijeva plana".

Naglasio je kako SAD želi da svi podrže rezoluciju jer vjeruju kako je važno da se dobije "snažna rezolucija" kojom će se provesti Ahtisaarijev plan o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo.

"To je bitno za stabilnost regije, za ljude u Srbiji, za Kosovare, za druge u regiji, kako bi mogli ispuniti svoje ciljeve integracije u euroatlantske institucije, od EU-a do NATO-a i drugih organizacija", reko je Casey, odbivši prognozirati kada će 15 članica Vijeća sigurnosti glasati o rezoluciji.