Economist intelligence Unit
0

Predstavljen Evropski index zelenih gradova

FENA
Beč
Beč
Economist Intelligence Unit objavio je Evropski index zelenih gradova, prema kojem Beč zauzima četvrto mjesto iza Kopenhagena, Stockholma i Osla.

Istraživanje je provedeno u 30 metropola u 30 evropskih zemalja, a analizirane su kategorije kao emisija ugljendioksida, snadbijevanje energijom, gradnja, saobraćaj, voda, kvalitet zraka, iskorištavanje otpada i menadžment u ekologiji, saopćio je u petak Compress (kontaktbiro Grada Beča za BiH) u Sarajevu.

Beč je osvojio 83,34 od maksimalnih 100 poena i zauzima prvo mjesto među glavnim gradovima s više od milion stanovnika. Beč se posebno istekao u kategoriji voda i obnovljivih energija.

Dogradonačelnica Renate Brauner, zadovoljna i ovim rezultatom nakon prvog mjesta u Mercerovoj studiji o kvalitetu življenja, istakla je da dobar plasman pokazuje kako se istrajna ekološka politika i aktivna ekonomska politika međusobno ne isključuju.

  • Ekologija je istovremeno bitna za inovacije i tržište rada. Forsiranjem ekoloških projekata otvaraju se nova radna mjesta, kazala je Brauner. Kao primjer navodi gradski projekat termičke sanacije stambenih i zgrada institucija vrijedan 17 miliona eura koji osim uštede energije znači i posao za građevinske firme u Beču.