Iranski bombarder
0

Predstavljen "ambasador smrti za neprijatelje čovječanstva"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u nedjelju je službeno predstavio prvi bombarder bez posade domaće proizvodnje i nazvao ga "ambasadorom smrti za neprijatelje čovječanstva".

"Avion, pored toga što predstavlja ambasadora smrti za sve neprijatelje čovječanstva, nosi i poruku mira i prijateljstva", rekao je Ahmadinejad.

Namjena letjelice je da "drži neprijatelje paralizirane u njihovim bazama", a ona će također služiti za zastrašivanje i odbranu, dodao je iranski predsjednik.

Ahmedinejad je rekao i da će se vojni program, koji Iran sam financira, nastaviti "sve dok neprijatelji ljudskog roda ne izgube svaku nadu da će ikada više moći napasti iransku naciju", prenijela je agencija Associated Press.

Četiri metra dug avion bez posade, nazvan Karrar (napadač na perzijskom), predstavljen je na ceremoniji koju je prenosila državna televizija, dan nakon što je Iran, uz pomoć Rusije, pustio u pogon svoj prvi nuklearni reaktor u Bushehru.

Odgovarajući na eventualne prijetnje da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja, Ahmadinejad je rekao kako postoji mala vjerojatnost da do toga dođe, ali i da će ako se takvo nešto dogodi, reakcija Irana biti još oštrija.

"Domen iranske reakcije obuhvatit će cijeli svijet. Također poručujemo Zapadu da su sve mogućnosti na stolu", naglasio je Ahmadinejad.