Svijet
3

Predsjedništvo BiH: Federica Mogherini sutra u posjeti BiH

FENA
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, dolazi sutra u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Prema protokolu, ona će razgovarati s članovima Predsjedništva a potom će prisustvovati zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH. Mogherini će se obratiti poslanicima, najavljeno je.

Iz Službe za vanjske poslove EU, na čijem je čelu Mogherini, ranije je saopćeno da njena posjeta dolazi u vrijeme kad se BiH priprema da krene naprijed na svom putu integriranja u Uniju.

"Nakon inicijative EU da se u procesima integriranja BiH pokrene novi zamajac, koja je objašnjena u zaključcima Vijeća za vanjske poslove (FAC) EU u decembru 2014. godine, Predsjedništvo BiH usaglasilo je tekst izjave kojom se osigurava nepovratna obaveza provođenja reformi u okvirima procesa pristupanja EU. Izjavu su potpisali lideri 14 političkih partija zastupljenih u Parlamentu BiH i razmotrit će je Parlament BiH 23. februara", navedeno je tada u saopćenju iz ureda Federice Mogherini.

Također je rečeno da će se visoka predstavnica EU tokom boravka u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH, čelnicima oba doma državnog parlamenta, te se obratiti na plenarnom zasjedanju ovih tijela.

Uz to, Mogherini će se, kako je najavljeno, sastati i s novoizabranim čelnim ljudima oba bh. entiteta.