Svijet
0

Predsjedniku Kennedyju prijetili smrću tokom posjete Irskoj

Sarajevo-x.com
Ubijeni američki predsjednik John F. Kennedy bio je subjekat tri zasebne prijetnje smrću tokom njegove posjete Irskoj 1963. godine, stoji u najnovijem policijskom izvještaju objavljenom u petak.

U izvještaju kojeg je objavilo Ministarstvo pravosuđa Irske, navodi se da je policija primila dva anonimna telefonska upozorenja, nekoliko sedmica prije dolaska prvog američkog irsko-katoličkog predsjednika. Treća prijetnja je upućena u uredništvo novina Irish Independent.

Kennedijeva posjeta Irskoj od 26. do 29. juna 1963. godine prošla je bez ikakvih incidenata. Predsjednika je dočekala oduševljena gomila ljudi u Dublinu, Croku, Galwayu i na njegovom porodičnom imanju na jugoistočnom području Irske, Wexfordu.

U prvoj prijetnji se navodi scenarij u kojem je snajper trebao pucati na Kennedyja na putu od dublinskog aerodroma do residencije irskog predsjednika. U drugoj prijetnji se upozoravalo na postavljanje bombe na aerodrom Shannon, u jugozapadnom dijelu Irske, koja je trebala eksplodirati pri uzlijetanju predsjedničkog aviona Air Force One.

Prema pomenutom izvještaju, treća prijetnja je ukazivala na atentat na aerodromu u Dublinu, ali nije specifiran način na koji bi se izvršio atentat.

Pet mjeseci nakon posjete Irskoj američki predsjednik John F. Kennedy je ubijen.