Honduras
0

Predsjednikov avion nije dobio dozvolu za slijetanje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svrgnutom predsjedniku Hondurasa Manuelu Zelayi sinoć nije dozvoljen povratak u zemlju, a najmanje jedna osoba poginula je u sukobu vojnika i njegovih pristalica na aerodromu u glavnom gradu.

Vlasti su odbile da izdaju dozvolu za slijetanje Zelayinog aviona u Tegusigalpu, pa je on odletio u susjednu Nikaragvu, a potom u El Salvador, gdje se okupila grupa ljevičarskih predsjednika kako bi mu pružili podršku.

Zelaya, ljevičar čiji je mandat trebalo da istekne krajem sljedeće godine, svrgnut je sa vlasti vojnim udarom i poslat u egzil prije sedam dana, nakon spora u vezi sa ograničenjima predsjedničkog mandata.

U okršajima vojske i Zelayinih pristalica na aerodromu u glavnom gradu jedna osoba je poginula, a dvije su teško ranjene.

"Oni nikada neće moći da vladaju Hondurasom, to treba a znaju. U Centralnoj Americi rođena je nova tiranija", izjavio je Zelaya lokalnoj televiziji kada se njegov mali privatni avion okrenuo poslije pokušaja da sleti po dolasku iz Washingtona.

Zelayino svrgavanje predstavlja test za regionalnu diplomatiju i izazov za politiku predsjednika SAD Baracka Obame u Latinskoj Americi.

Organizacija američkih država prethodno je suspendovala Honduras zbog odbijanja da vrati Zelayu na vlast poslije prvog državnog udara u zemaljama Centralne Amerike od hladnog rata.