Svijet
0

Predsjednik Vanuatua izjavio da se poslije razornog ciklona sve mora obnoviti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik države Vanuatu Baldwin Lonsdale izjavio je u ponedjeljak da se "sve mora obnoviti" nakon prolaska tropskog ciklona Pam koji je uništio arhipelag na Južnom Pacifiku i pozvao upomoć međunarodnu zajednicu.

"Sada nam je potrebna humanitarna pomoć, a dugoročno će nam trebati financijska pomoć i pomoć da započnemo obnovu naše infrastrukture. Moramo sve obnoviti", izjavio je predsjednik za AFP odlazeći iz Sendaija (u Japanu), gdje je prisustvovao konferenciji UN-a o prevenciji prirodnih katastrofa.

"Ovo je težak udarac za cijelu zemlju nakon napretka koji smo ostvarili posljednjih godina. Snažan ciklon je potpuno uništio sve što je vlada izgradila", kazao je on.

Nevladine humanitarne organizacije su u ponedjeljak izvjestile o poteškoćama koje imaju da dođu upomoć stanovnicima najudaljenijih otoka na ovom arhipelagu, jednom od najsiromašnijih na svijetu.

U zvaničnim izvještajima se navodi da je šest osoba izgubilo život a 30 povrijeđeno, svi u Port-Vili, glavnom gradu ovog francusko-britanskog kondominijuma na Novim Hebridima. Vlasti se plaše da će broj žrtava biti veći. Za sada je teško izmjeriti obim štete i potreba na 80 otoka u Vanuatuu.