Svijet
0

Predsjednik Turk kritikovao slovensku vladu

Sarajevo-x.com
Šef slovenske države Danilo Turk zatražio je od vlade svoje zemlje, koja od 1. januara ove godine predsjedava Evropskom unijom, da bude "opreznija", posebno vezano za dosje Kosova, nakon objavljivanja kroz štampu "američkih direktiva za Kosovo".

U intervjuu slovenskoj agenciji STA, Turk je ocijenio da je "slika Slovenije nešto malo zatamnjena" zbog ove afere te da je "vrijeme da se nađe put koji će omogućiti da se ubuduće izbjegavaju nove greške".

Politički direktor ministarstva vanjskih poslova Mitja Drobnić trebao je podnijeti ostavku prošle sedmice nakon što je slovenski dnevni list Dnevnik objavio "interni dokument" prema kojemu je Washingtom uputio "direktive" Sloveniji, predsjedavajućoj EU-a, da bude "jedna od prvih zemalja unutar Evropske unije koja će priznati Kosovo", nakon budućeg proglašenja nezavisnosti ove pokrajine.

U tom dokumentu, koji je izrađen nakon susreta u Washingtonu 24. decembra Mitje Drobnića sa zamjenikom američke državne tajnice za evropske poslove Danielom Friedom, SAD su insistirale na značaju raspoređivanja na Kosovu policijske i pravne misije EU-a "bez obzira na prešućivanja Moskve i Beograda".

O delikatnom pitanju Kosova, šef slovenske države je naglasio da treba pronaći "mirno rješenje, očuvajući mir nastao nakon procesa transformacije zemalja Balkana tokom 15 posljednjih godina".