Svijet
0

Predsjednik Sri Lanke "ne vjeruje u vojno rješenje"

FENA
Etnički sukobi u Sri Lanki ne bi se trebali riješiti vojnim sredstvima, ali vlada neće tražiti političko rješenje sve dok Tamilski tigrovi budu angažovani u terorističkim aktivnostima, izjavio je u utorak predsjednik države Mahinda Rajapaksa.

"Mora biti političkog rješenja", izjavio je Rajapaksa na brifingu za novinare, u svom prvom obraćanju medijima otkako je vlada i formalno prekinula šestogodiošnje primirje s Oslobodilačkim tigrovima tamilskog ilama (LTTE), javio je Reuters.

"To (rješenje) se, međutim, ne može postići s teroristima. Ne možete im dopustiti da odu na slobodu", kazao je.

Rajapaksa je izjavio da je, nakon što mu je strpljenje bilo na kušnji dvije godine, bio prisiljen da ukine primirje jer su pobunjenici pojačali napade na civile.

"Htio sam da teroristi ne škode civilima, ali oni su upravo to radili. Bilo je potpuno jasno da je to njihova namjera, tako da sam morao donijeti odluku", kazao je.

Brojne zemlje stavile su van zakona LTTE kao terorističku grupu, uključujući Sjedinjene Države i Evropsku uniju, nakon niza napada i ubistava.

Prethodna vlada Sri Lanke ukinula je, međutim, zabranu djelovanja grupe u 2002., otvarajući put za direktne mirovne pregovore koji su potom propali.

Rajapaksa je izjavio da vlada još nije odlučila da li da ponovo zabrani rad pobunjeničke grupe.

"Morat ću čekati i vidjeti", kazao je.

Tigrovi, koji nastoje stvoriti nezavisnu državu na sjeveru i istoku ostrva, nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Pobunjenički vođa Velupillai Prabhakaran izjavio je u novembru kako se ne nada u političko rješenje s vladom na okončanju 25-godišnjeg građanskog rata nakon što je vođa njegovog političkog krila ubijen u zračnom napadu vojske.

Vlada je saopćila kako namjerava vojno uništiti Tigrove i protjerati ih s teritorije koju kontrolišu na dalekom sjeveru. Analitičari očekuju da će rat, koji je odnio 70.000 života od 1983., trajati još godinama.

Vojska tvrdi da je više od 40 civila, 29 vojnika i više od 560 pobunjenika ubijeno od prekida primirja.