Svijet
0

Predsjednik Srbije pozvao na osudu zločina u Srebrenici

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u ponedjeljak Skupštinu Srbije da usvoji deklaraciju kojom će nedvosmisleno osuditi zločin počinjen u Srebrenici čime bi bio ispunjen dio presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

"To bi omogućilo otvaranje nove stranice u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, izgradnju novog povjerenja među građanima dviju država kao i unapređenje političkih i gospodarskih odnosa", istaknuo je Tadić u obraćanju građanima.

On je ocijenio da je presuda Međunarodnog suda pravde vrlo važna za Srbiju i njezine građane, jer je ustanovila da Srbija nije provodila genocid u BiH, ali je dodao da je za sve težak onaj dio presude u kojem se konstatira da Srbija nije poduzela sve što je bilo njezinoj moći da spriječi genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Posebno važan dio presude, kazao je Tadić, zahtjev je Međunarodnog suda pravde da se odmah ispuni zahtjev za suradnju s Haškim sudom. Ako Srbija ne postupi po odluci tog suda "država će se suočiti s dramatičnim političkim i ekonomskim posljedicama", rekao je Tadić.

"Danas je ponovno ime Srbije spominjano u kontekstu ratnih zločina i genocida u svim svjetskim medijima. Politika koja nas je dovela do toga da se ponovno nađemo u središtu svjetske javnosti u negativnom kontekstu bila je politika režima Slobodana Miloševića", istaknuo je Tadić. Dodao je da će svatko tko se bude protivio dovršetku suradnje s Haškim sudom i donošenju skupštinske deklaracije o Srebrenici "najizravnije raditi protiv interesa države i budućnosti njezinih građana".