Svijet
0

Predsjednik SAD-a prijeti vetom

FENA
U najnovijem sporu između Bijele kuće i Kongresa oko rata u Iraku predsjednik George W. Bush je zaprijetio da će vetom blokirati novi zakon kojim se uvodi rigorozna kontrola finansiranja oružanih snaga, iako ima i nagovještaja mogućeg dogovora dviju strana.

Predsjednik Bush je zaprijetio vetom nakon što je Zastupnički dom većinom glasova odobrio izdvajanje 43 milijarde dolara za potrebe oružanih snaga.

Daljnje isplate, međutim, uvjetovane su obavezom administracije da redovno podnosi izvještaje Kongresu o napretku u Iraku.

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je kako je nedopustivo da se irački rat nastavi bez ikakvog nadzora.

"Kongres je predsjedniku predložio promjene u Iraku. On je to odbio, ne ponudivši ništa zauzvrat osim zahtjeva za manje-više istim - blanko čekom za rat bez kraja. Amerikanci zaslužuju i više i bolje od toga", rekla je ona.

Vašingtonski dopisnik BBC-a izvještava da bi predsjednik Bush, suočen s daljnjim pritiskom određenih krugova unutar vlastite stranke, možda i bio voljan ponuditi kompromis i prihvatiti finansiranje oružanih snaga u ratama.