Čile
0

Predsjednik Pinera obećao novi zakon o sigurnosti na radu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čileanski predsjednik Sebastian Pinera obećao je da će vrlo brzo biti donesen novi zakoni o sigurnosti na radu, posebno u oblasti rudarstva, da bi se spriječilo ponavljanje nesreće kakva je bila u rudniku San Jose iz koga su spašena 33 rudara, poslije 69 dana boravka na dubini od 625 metara, što je svjetski rekord.

Predsjednik je obećao bolje sigurnosne uslove za rad samim rudarima koje je dočekivao na kraju završne operacije spašavanja koja je trajala 22 sata.

Rudari su na površinu izvlačeni uz pomoć posebno konstruisane kapsule tunelom koji je probijan gotovo dva mjeseca.

Čileanski predsjednik je za BBC rekao kako vjeruje da će uspješno spašavanje rudara promijeniti imidž Čilea u svijetu, naglasivši kako se nada da će se ubuduće ljudi širom svijeta, pri pomisli na Čile, sjećati čileanskih nacionalnih napora da se pomogne rudarima, a ne godina vojne diktature.

Popularno nazvani "izgubljenih 33" su po izlasku na površinu pregledani i upućeni u bolnice na dalje pretrage, ali su već danas njih 30 pušteni kućama, dok su trojica ostali pod ljekarskim nadzorom, jedan od njih ima upalu pluća, javile su agencije.

Rudari i dalje moraju da nose naočare za sunce kako bi štitili oči poslije dva mjeseca provedena u mraku i pod slabim vještačkim osvjetljenjem.

Ljekari, ipak, već sada vjeruju da posljedica neće biti ni po vid, ni po ukupno zdravlje rudara koji su dva mjeseca živjeli u toplom, vlažnom i tjeskobnom podzemnom hodniku, uzimajući balansirane obroke koje su određivali stručnjaci kako bi rudari ostali dobro.

Rudari su bili zarobljeni pod zemljom u rudniku San Jose, u blizini grada Copiapo, oko 800 kilometara sjeverno od čileanske prijestonice Santiaga, nakon urušavanja stijena u oknu 5. augusta i prvih 17 dana se ništa nije znalo šta se s njima dogodilo.

Kada je konačno uspostavljena veza i prostrujala sretna vijest da su svi živi i zdravi, uslijedila je opsežna operacija njihovog održavanja u fizičkoj i psihičkoj stabilnosti, uporedo s delikatnim probijanjem prilaza do njih.

Prvih 17 dana neizvjesnosti rudari su preživili zahvaljujući disciplini i racionalnoj podijeli zaliha hrane i vode predviđene, po zakonu, za 48 sati pod zemljom u vanrednim slučajevima.

"Izgubljenih 33" su postavili rekord preživljavanja pod zemljom, sve vrijeme su bili u žiži javnosti svijeta, a dočekani su s euforijom u Čileu, cijeloj Južnoj Americi i šire.

Sada su opet u žiži pažnje, obasuti poklonima i pozivima s raznih strana svijeta da budu gosti i uživaju, kako u odmoru koji im mnogi nude, čak i evropske države, do fudbalskih utakmica na koje pozivaju poznati klubovi.

Rudarima će i u narednom periodu biti poklonjena posebna pažnja ljekara i raznih stručnjaka, jer im predstoji period prilagođavanja i povratka svakodnevnom životu, za šta je potrebno bar par sedmica.