Daily Telegraph
0

Predsjednik Pakistana ipak dolazi u London

FENA
Asif Ali Zardari (Foto: AFP)
Asif Ali Zardari (Foto: AFP)
The Daily Telegraph u ponedjeljak piše da je predsjenik Pakistana Asif Ali Zardari riješen da posjeti London ove sedmice uprkos komentaru britanskog premijera Davida Camerona, izrečenog nedavno tokom posjete Indiji, da Pakistan "izvozi terorizam van svojih granica".

Cameron je to izjavio prošle nedjelje, a u Pakistanu je njegov komentar izazvao bijes javnosti i doveo do otkazivanja sastanka sigurnosnih zvaničnika dviju zemalja - na inicijativu pakistanske strane.

Opozicioni političari su u ljutnji pozvali Zardarija da izbjege posjetu Londonu, u Karačiju je na ulici spaljena lutka s likom Camerona, ali sutrašnji dolazak predsjednika Pakistana u Britaniju ipak nije otkazan, navodi Daily Telegraph.

List piše da su savjetnici Zardarija istakli da neće dozvoliti da saradnja dviju zemalja na planu sigurnosti bude uzdrmana, ali da će Zardari "iskoristiti dobru priliku da Cameronu objasni neke stvari". Pakistan je, naveli su oni između ostalog, "trenutno najveća žrtva terora" jer je u borbama s militantnim pobunjenicima na granici s Afganistanom do sada izgubio gotovo tri hiljade vojnika, prenosi Daily Telegraph.

U redakcijskom komentaru The Independent navodi da Cameron tokom posjete Zardariju mora iskazati poštovanje zbog odluke da uopšte posjeti London.

Mora se naglasiti da je svojom izjavom ciljao samo na kompromitovane dijelove vojnog i sigurnosnog establišmenta u toj zemlji a ne na civilne vlasti, koje su glavni protivnik militantnih pobunjenika.