Svijet
0

Predsjednik Njemačke prijeti Bildu tužbom zbog članka

SRNA
Njemački predsjednik Christian Wulff
Njemački predsjednik Christian Wulff
Njemački predsjednik Christian Wulff prošlog mjeseca pozvao je telefonom urednika lista Bild i zaprijetio tužbom ukoliko list objavi članak o njegovom privatnom zajmu za kupovinu kuće, koji je dobio uz nisku kamatu.

Bild je potvrdio današnje medijske navode o tome da je predsjednik ostavio poruku na servisu govorne pošte za glavnog i odgovornog urednika Kaija Diekmanna, u kojoj prijeti da će tužiti list i izražava bijes povodom najavljenog objavljivanja članka.

List piše da se Wulff u novom pozivu nekoliko dana kasnije izvinio zbog "tona i sadržaja" prethodne poruke, ali nije navedeno više detalja.

Wulff, konzervativni saveznik kancelara Angele Merkel, našao se pod pritiskom njemačkih medija da se povuče sa dužnosti, nakon što je Bild sredinom decembra pisao da je on pred državnim organima prikrio svoje veze sa jednim bogatim biznismenom iz Donje Sakosonije, čija supruga mu je pozajmila 500.000 eura.

Predsjednik se u međuvremenu izvinio zbog skandala sa zajmom i dobio podršku Merkelove i najvećih njemačkih stranaka.

Vijest o tome da je lično intervenisao kako bi spriječio objavljivanje članka u Bildu, dok je bio na službenom putu u regionu Persijskog zaliva, mogla bi da poveća pritisak na njemačkog predsjednika.

Vulf je prošlog mjeseca podržao medijske slobode kada je uputio izvinjenje zbog svog ponašanja.
Portparol njemačkog udruženja novinara osudio je danas Wulffove poteze.

Uloga njemačkog predsjednika je uglavnom ceremonijalna, ali bi ova afera mogla da naudi Merkelovoj, koja je podržala njegovu predsjedničku kandidaturu. Wulff je postao predsjednik prije 18 mjeseci.