Na liječenju u Arabiji
0

Predsjednik Nigerije ima srčanu bolest

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nigerijski predsjednik Umaru Jar Adua liječi se u Saudijskoj Arabiji od akutne bolesti srca, a potpredsjednik države preuzeo je predsjednička ovlaštenja u njegovom odsustvu, izjavio je Aduain portparol.

Adua (58) je prije četiri dana iznenada otputovao u Saudijsku Arabiju na medicinski pregled, nakon što je osjetio bolove u grudima. Njegova kancelarija saopštila je da nije poznato kada će se vratiti.

Predsjednik Nigerije boluje od perikarditisa, odnosno upale membrane koja oblaže srce, što može da oteža njegov normalan rad.

Potpredsjednik Gudlak Džonatan preuzeo je predsjednička ovlaštenja u državi koja je vodeći proizvođač nafte u podsaharskoj Africi i članica OPEK-a.

Adua se u prošlosti liječio u Saudijskoj Arabiji od problema sa bubrezima, što je dovelo u pitanje mogućnost njegove kandidature za drugi mandat 2011. godine.

Perikarditis obično traje od jedne do tri sedmice i može se liječiti medikamentima ili operacijom, u težim slučajevima. Oko 20 odsto oboljelih oporavi se u roku od nekoliko mjeseci.