Italija
0

Predsjednik Napolitano protiv vanrednih izbora

FENA
Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izjavio je u petak da će, uprkos dubokim podjelama u vladajućoj koaliciji, pokušati da izbjegne raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zato što bi to imalo nepovoljan uticaj na ekonomska kretanja u zemlji.

Šef države je jedina ličnost koja ima ovlaštenje da raspusti parlament i raspiše parlamentarne izbore.

Predsjednik Italije koji rijetko daje intervjue istakao je da je zemlji u ovom trenutku, kada su zapaženi prvi znaci ekonomskog oporavka, potrebna odgovarajuća vladina politika.

"U protivnom ako mi idemo ka političkoj praznini i ka žestokoj izbornoj kampanji pitam se šta će biti posljedice za zemlju", istakao je Napolitano u intervjuu listu Unita, prenijele su novinske agencije.

Prema talijanskom ustavu, ukoliko vlada podnese ostavku, predsjednik ima pravo da pokuša da pronađe novu koaliciju prije nego što raspusti parlament i raspiše izbore. U Italiji je redovan izlazak na glasanje 2013. godine.

Vladajuća stranka u Italiji "Narod slobode" je zapala u krizu kada je iz nje prije godišnjih odmora istupio Gianfranco Fini koji je već formirao svoju poslaničku grupu.

On je optužo premijera Silvija Berlusconija da ne poštuje demokratiju i da vlada zemljom "čvrstom rukom".

Berlusconi je najavio da će poslije godišnjih odmora predložiti da se u parlamentu glasa o povjerenju vladi.

Ukoliko ne dobije većinu glasova podnijet će ostavku što bi već bio uvod u vanredne izbore.

Prema anketama Berlusconi bi opet mogao da pobjedi, pogotovo ukoliko se opozicione stranke ne ujedine, što je malo vjerovatno.