Svijet
0

Predsjednik MKCK na samitu organizacije islamske konferencije

FENA
Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) Jakob Kellenberger prisustvuje dvodnevnom 11. samitu Organizacije islamske konferencije (OIK) u Dakaru 13. i 14. marta, saopćeno je danas iz MKCK.

Najavljeno je da će Kellenberger skrenuti pažnju na pitanja od humaniratnog značaja, kao što su sudbina osoba koje su bile prisiljene napustiti svoje prebivalište usljed ratnih sukoba te pogubna ostavština neeksplodirane kasetne municije.

Predsjednik MKCK-a će prezentirati i izvještaj o aktivnostima svoje organizacije u zemaljama članicama OIK-a te će se sastati s njihovim predstavnicima.

  • U 2007.godini, više od polovine MKCK aktivnosti o pitanju zaštite i pomoći žrtvama oružanih sukoba vršile su se na teritoriji članica Organizacije islamske konferencije, izjavio je Kellenberger pred otvaranje samita.

  • Naš budžet za 2008. godinu predviđa više od 260 miliona dolara samo za aktivnosti u Iraku, Sudanu i Afganistanu, u tri zemlje kojima OIK posvećuje veliku pažnju u svojim aktivnostima, dodao je.

MKCK i OIK su 1994. potpisali ugovor o saradnji kojim se reguliraju međusobni odnosi i potiču konsultacije i razmjena informacija, posebno kad se radi o pitanjima od humanitarnog interesa. Sličan ugovor je potpisan 2004. godine između OIK-a i Parlamentarne unije.