Svijet
0

Predsjednik Mesić preporučio Hrvatsku u VS UN

FENA
Hrvatska se kandidirala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a kao zrela europska, demokratska zemlja, privržena ciljevima UN-a, koja nakon izborene samostalnosti u nametnutom ratu gradi dobre odnose sa susjedima, promiče mirno rješavanje sporova, sudjeluje u 15 mirovnih operacija pod mandatom UN-a i razvija dobre odnose sa svima koji takve odnose žele s njom, slijedeći u vanjskoj politici vrijednosti EU-a, rekao je u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u govoru na 62. zasjedanju Opće skupštine UN.

"Ukratko kandidiramo se kao zrela europska, demokratska zemlja,mprivržena ciljevima UN-a", kazao je hrvatski predsjednik kao drugi govornik na današnjoj sjednici Opće skupštine.

Istaknuo je da o Hrvatskoj govori i uspostava dobrih odnosa sa svim susjedima, uključujući i one s kojima smo donedavno bili u ratu, promicanje modela mirnog rješavanja sporova, te sudjelovanje u 15 mirovnih misija UN-a što Hrvatsku danas dovodi na sam vrh zemalja čiji se vojnici pod plavom zastavom bore za mir.