Ukradeno tijelo vođe narkokartela
0

Predsjednik Meksika pohvalio marince za ubistvo Lazcana

Klix.ba
Heriberto Lazcano
Heriberto Lazcano
Meksički predsjednik Felipe Calderon je pohvalio marince za ubistvo vođe narkokartela Zetas, Heriberta Lazcana, poznatog kao "Dželat". Prema izjavama iz meksičke mornarice, otisci prstiju su potvrdili da se zaista radi o Lazcanu.

Lazcano je ubijen tokom sukoba sa marincima u nedjelju u Coahuili, ali njegovo tijelo je kasnije ukrala naoružana grupa muškaraca iz pogrebnog društva. Calderon je rekao da je šef narkokartela ubijen nakon odupiranja hapšenju, ali nije spominjao krađu tijela.

Lazcano je ubijen tokom sukoba u Progresu, u saveznoj državi Coahuila, oko 125 kilometara od granice sa Teksasom. U izjavi mornarice je rečeno da su uzeti otisci prstiju i da su snimljene fotografije prije nego je tijelo ukradeno.

"Uz ovu akciju, Meksiko je za vrijeme moje vlasti neutralizirao 25 od 37 najtraženijih kriminalaca u zemlji", rekao je predsjednik Calderon.

Ipak, navodna krađa tijela nedvojbeno oduzima slast pobjede meksičkoj vladi jer neće moći paradirati pred svjetskim medijima i u najmanju ruku baca sumnju na to šta se stvarno desilo tokom sukoba.

Lazcano je bio osumnjičen za stotine ubistava. Sjedinjene Američke Države su stavile i cijenu za njegovu glavu u iznosu od pet miliona dolara, a Meksiko je za informacije koje bi dovele do hapšenja šefa narkokartela Zetas davao 2,3 miliona dolara.