Svijet
0

Predsjednik Malija zvanično podnio ostavku

FENA
Amadu Tumani Ture
Amadu Tumani Ture
Predsjednik Malija Amadu Tumani Ture, koji je svrgnut s vlasti u vojnom puču prošlog mjeseca, zvanično je podnio ostavku, saopćio je u nedjelju međunarodni posrednik za krizu u toj zemlji, ministar vanjskih poslova Burkine Faso Đibril Basol, javile su zapadne agencije.
  • Upravo smo primili pismo o njegovoj ostavci, rekao je Basol nakon susreta s bivšim predsjednikom.

Podnijeta predsjednička ostavka otvorila je put vojnicima koji su ga svrgli u puču 22. marta da nastave s dogovorenim prenosom vlasti na predsjednika parlamenta, kao što je to nedavno ugovoreno sa susjednim zemljama, i kroz nekoliko dana oformljenjem prelazne vlade nacionalnog jedinstva.

Vojna hunta u Maliju 7. aprila je pristala da preda vlast predsjedniku parlamenta, ali nije saopćila kada će se to dogoditi, podsjeća Reuters.

U saopćenju, koje su potpisali vođa puča Amadu Sanogo i tri posrednika, navodi se da će vlast preuzeti i položiti zakletvu predsjednik parlamenta Dijunkunda Traore. Traore će obavljati dužnost privremenog predsjednika i imaće zadatak da organizuje izbore za 40 dana.

Hunta je ovakav dogovor postigla u okviru tranzicije s vojne na civilnu vlast. Koristeći haos, koji je u prijestonici Bamaku na jugu nastao nakon puča 22. marta, pobunjenici su preuzeli kontrolu nad pretežno pustinjskom oblašću koja obuhvata sjeverne dijelove zemlje, a potpomažu ih islamisti koji, kako se smatra, imaju veze s lokalnim ogrankom El-Kaide.

Pobunjenička organizacija Nacionalni pokret za oslobođenje Azawarda u Maliju, koju čine nomadska plemena Tuarezi, proglasila je ranije "nezavisnost Azawarda". Ta organizacija je objavila u petak da je obustavila sve vojne operacije, kao rezultat uspješnog osvajanja oblasti koju zove Azaward.