Tajvan
0

Predsjednik Ma Ying se neće sastati sa Dalaj-lamom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Tajvana Ma Ying-jeou neće se sastati sa Dalaj-lamom početkom sljedeće sedmice, kada bi tibetanski vjerski vođa trebao da posjeti ostrvo radi pružanja podrške žrtvama nedavnog tajfuna Morakot, saopštioio je danas ured tajvanskog predsjednika.

"Nismo planirali sastanak predsjednika i Dalaj-lame. Odluka o odobrenju njegove posjete donijeta je na vjerskim i humanitarnim osnovama", kazao je Tony Wang, glasnogovornik ureda tajvanskog predsjednika.

Peking tibetanskog lidera, nastanjenog u Indiji, smatra separatistom i protivi se njegovim putovanjima u inostranstvo. Zasad, međutim, nema reagiranja Kine na odluku Tajvana, a Reuters prenosi očekivanja da se kineska vlada neće odlučiti za reakciju koja bi bila štetna za njene sve jače trgovinske, turističke i druge veze sa ostrvom.

Kako se očekuje, Dalaj-lama će na Tajvan doputovati u ponedjeljak uvečer i tamo će boraviti do 3. septembra.

Dalaj-lama je oduvijek želio da dođe na Tajvan i raduje se predstojećem putovanju, izjavio je njegov blizak saradnik iz tibetanske vlade u egzilu, čije je sjedište u indijskom gradu Daramsali.

"Jedini cilj posjete je da se ohrabre nastradali i da se za njih moli", istakao je on, podsjećajući da je Dalaj-lama odmah poslije katastrofe poslao poruku nastradalom stanovništvu Tajvana.

Tajvan, na kojem živi veliki broj izbjeglih Tibetanaca i više miliona budista, odobrio je posjete Dalaj-lami 1997. i 2001. godine.

Predsjednik Ma je prošle godine ugasio nade za novu posjetu tibetanskog lidera, saopštavajući da nije vrijeme za to, jer njegova vlada radi na poboljšanju odnosa s Kinom. Tajvanske budističke grupe su oštro kritizirale tu odluku.

Kina i Tajvan su se razdvojili 1949. godine, poslije građanskog rata, ali Peking ostrvo i dalje smatra dijelom matice zemlje.

Dalaj-lama (73) je napustio Tibet 1959. godine, nakon što je propao ustanak protiv kineske vlasti u toj regiji.