Svijet
12

Predsjednik Kine pred Samit G20: Surađivati na polju antiterorizma, energetske i cyber sigurnosti

Klix.ba
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua
Kineski predsjednik Xi Jinping je u obraćanju članicama BRICS-a uoči Samita G20 rekao da je potrebno zajednički raditi na međunarodnoj jednakosti i osiguranju pravde, kao i izgradnji mirnog i stabilnog okruženja za razvoj.

Članice BRICS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika trebaju nastaviti jačati saradnju kada je riječ o političkoj sigurnosti te poštovati zabrinutost svake od ostalih članica uzimajući u obzir svačije interese, piše novinska agencija Xinhua.

Također, potrebno je insistirati da svaka zemlja izabere svoj put razvoja sukladno uslovima na svom tlu. Predsjednik Kine se protivi miješanju vanjskih sila, a pozvao je na bolju saradnju na polju antiterorizma, energetske sigurnosti i cyber sigurnosti u okviru BRICS-a.

Xi je od zemalja članica zatražio izgradnju novog globalnog razvojnog partnerstva u skladu sa akcionim planom grupe G20 za implementiranje Agende za održivi razvoj 2030. godine. Razvijene zemlje moraju ispuniti svoje obaveze i dati jaku podršku zemljama u razvoju kako bi se ostvarili ciljevi razvoja.

Kineski predsjednik je zatražio od lidera G20 da daju prijedloge za oporavak svjetske ekonomije. Xi smatra da članice grupe G20 moraju ojačati koordinaciju u makroekonomskoj politici te zajedno promovisati rad i finansijsku stabilnost. Također, trebaju pronaći nove načine za rast ekonomije.