Svijet
1

Predsjednik Južnog Sudana naredio vojsci da uđe u grad koji je u rukama pobunjenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnosudanski vojnici pripremaju se da uđu u grad Bor pod pobunjeničkom kontrolom, saopćio je u ponedjeljak predsjednik države Salva Kiir.

Kiir je poručio parlamentu da su vojnici "spremni na pokret", dodajući da su pokreti vojske odgođeni kako bi se omogućila evakuacija američkih državljana zračnim putem.

Bor, koji se nalazi u nemirnoj državi Jonglei, u srijedu je pao u ruke pobunjenika.

Višesedmično etničko nasilje povećalo je strahovanja od izbijanja građanskog rata. Humanitarni službenici UN-a opisivali su krvave prizore, među kojima i masovna pogubljenja.

Južnosudanska vojska ranije je potvrdila da su Bentiu, prijestolnicu naftom bogate Države jedinstva, zauzeli borci koji podržavaju bivšeg potpredsjednika Rieka Machara.

Predsjednik Kiir, pripadnik većinske etničke grupe Dinka, smjenio je Machara, koji je iz manjinske zajednice Nuer, u julu.

Predsjednik je optužio Machara za pokušaj vojnog udara, što on negira.

Machar tvrdi da predsjednik provodi egzekucije svojih suparnika.

Portparol UN-a u prijestolnici Jubi izjavio je za BBC da su objekti UN-a širom zemlje pružili utočište za više od 40.000 civila.

Misija UN-a u Južnom Sudanu saopćila je da neće okrenuti leđa civilma.

Portparol Misije Joseph Contreas izjavio je da UN "čine sve što je u njihovoj moći kako bi ostale u kontaktu s ključnim čelnicima i tražile mirno okončanje sukoba".

Obraćajući se parlamentu, Kiir je ponovio svoju ponudu da održi razgovore s Macharom, rekavši kako je delegacija ministara vanjskih poslova država istočne Afrike ponudila svoje posredovanje.

On je, ipak, izjavio da će Machar "morati doći za pregovarački sto bez ikakvih preduslova".

Sudan je prošao kroz 22-godišnji građanski rat u kojem je ubijeno više od milion ljudi prije nego što je Jug stekao nezavisnost 2011. godine.