Nove pojedinosti
0

Predsjednik Jemena ranjen u džamiji, a ne u raketiranju

FENA
Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh povrijeđen je prošle sedmice u eksploziji bombe podmetnute u džamiji koja se nalazi u sklopu predsjedničke palate, a ne, kako se isprva vjerovalo u raketiranju, rekli su u četvrtak američki i arapski dužnosnici za Reuters.

Još nije potpuno jasno je li bombu podmetnuo neko "izvana", neko ko je imao pristup džamiji ili neko iz kruga Salehovih bliskih suradnika.

U eksploziji je smrtno stradalo sedam osoba, teže su povrijeđeni neki visoki dužnosnici, a Saleh je odmah prebačen na liječenje u Saudijsku Arabiju.

Od tada mediji objavljuju kontradiktorne izvještaje o njegovom stanju - neki navode kako je riječ o manjoj povredi, a drugi kako je Saleh u životnoj opasnost zbog, po život opasnih opeklina koje je navodno dobio.

Jemenska ambasada u Washingtonu u srijedu je izvijestila da je Salehovo stanje stabilno te da se iz dana u dan poboljšava. Prema prvim izvještajima nakon Salehova ranjavanja, mediji su, pozivajući se na izjave jemenskih dužnosnika objavili kako je eksplozija posljedica raketnog napada, a američki i arapski dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, novinarima su kazali kako dosadašnja istraga navodi na zaključak da je uzrok eksplozije podmetnuta bomba.

The New York Times piše da Sjedinjene Države bespilotnim letjelicama i borbenim avionima u tajnim operacijama napadaju uporišta Al-Qaide u Jemenu.