ICTY
0

Predsjednik i tužiteljica pozdravili imenovanje Sergea Brammertza

FENA
Predsjednik Međunarodnog suda sudija Fausto Pocar i tužiteljica Carla Del Ponte pozdravljaju imenovanje Sergea Brammertza na mjesto budućeg tužitelja ICTY, saopćeno je iz te institucije.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju S/2007/683, kojom je Brammertz imenovan na mandat od četiri godine. Imenovanje će stupiti na snagu 1. januara 2008.

Brammertz je državljanin Belgije i trenutno obavlja dužnost komesara Međunarodne nezavisne istražne komisije. Bio je zamjenik tužitelja na Međunarodnom krivičnom sudu, gdje je vodio Istražni odjel, a prije toga je bio federalni tužitelj Kraljevine Belgije.

Brammertz je također pomagao Vijeću Evrope kao stručnjak s mandatom da “uspostavi mehanizam za ocjenu međunarodnih aktivnosti u vezi s borbom protiv organiziranog kriminala i njihovu primjenu u pojedinim državama”. Radio je i za mnoge međunarodne pravne organizacije i komisije.

Do 2002. godine Serge Bremmertz je bio i naučni suradnik, a zatim profesor prava na Univerzitetu u Liègeu. Autor je brojnih članaka o globalnom terorizmu, organiziranom kriminalu i korupciji, koji su objavljeni u evropskim i međunarodnim akademskim časopisima.

Serge Brammertz će biti četvrti tužitelj ICTY-a poslije Carle Del Ponte (Švicarska), Louise Arbour (Kanada) i Richarda Goldstona (Južna Afrika).