Tunis
0

Predsjednik i premijer podnijeli ostavke u stranci

FENA
Mohammed Ganouchi (Foto: AFP)
Mohammed Ganouchi (Foto: AFP)
Predsjednik i premijer Tunisa, Fouad Mebazaa i Mohammed Ganouchi, podnijeli su u utorak ostavke na funkcije u vladajućoj stranci Ustavni demokratski savez (RCD), kako bi ispunili zahtjeve opozicijskih političara i čelnika sindikata koji su zaprijetili rušenjem nove prijelazne vlade nacionalnog jedinstva.

Pokušavajući odvojiti državu od stranke, predsjednik i premijer su podnijeli ostavke na sve funkcije u vladajućoj stranci, javila je tuniska televizija.

Ministri koji su se, međutim, u utorak povukli iz vlade imenovane u ponedjeljak poručili su da se neće vratiti u vladu, iako su predsjednik i premijer podnijeli ostavke na stranačke funkcije.

Oni su rekli da je njihov glavni uvjet da u vladi ne bude nijedan ministar iz prethodne vlade, ali da se to ne odnosi na Ganouchija koji prema ustavu ima obvezu formirati novu vladu, javio je Reuters.

Samo dan nakon što je premijer Ganonuchi objavio sastav nove vlade nacionalnog jedinstva, u utorak su se povukla četiri ministra zbog toga što stranka zbačenog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija Ustavni demokratski savez (RCD) i dalje sudjeluje u vlasti.

Mnogi u novoj vladi su članovi vladajućeg RCD-a, koji je bio baza Ben Alijeve moći tokom 23 godine njegove vladavine.

Ben Ali, koji je zbačen s vlasti nakon mjesec dana uličnih protesta, u petak je napustio zemlju kojom će do izbora upravljati prijelazna vlada.

Tuniska policija je ranije u utorak upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su u prijestolnici demonstrirali protiv prijelazne vlade. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Dolje RCD".