Kontroverzna posjeta
0

Predsjednik Googlea u Sjevernoj Koreji

SRNA
Bill Richardson (Foto: AFP)
Bill Richardson (Foto: AFP)
Bivši guverner američke države New Mexico Bill Richardson i predsjednik kompanije Google Eric Schmidt počeli su danas kontroverznu privatnu posjetu Sjevernoj Koreji, tokom koje će pokušati da osiguraju oslobađanje jednog zatvorenog Amerikanca.

Putovanje je uslijedilo nakon što je Sjeverna Koreja izvršila test rakete dugog dometa prošlog mjeseca i dok, kako sugerišu satelitski snimci, priprema treću nuklearnu probu.

Sjevernokorejska državna televizija prikazala je Richardsona i Schmidta po dolasku na aerodrom u Pjongjangu.

"Pitat ćemo ih o privedenom Amerikancu. Ovo je privatna humanitarna posjeta", rekao je Richardson, a prenosi Reuters.

U delegaciji su još Schmidtova kćerka i Googleov izvršni zvaničnik Jared Cohen, a u Pjongjang su stigli iz Pekinga, prenijeli su lokalni mediji.

Bijela kuća je kritikovala ovu posjetu zbog osjetljivosti trenutka u kojem je organizovana. SAD nemaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, a ova siromašna i izolovana zemlja u tehničkom smislu i dalje je u ratu sa Južnom Korejom.

Jedan američki zvaničnik rekao je da posjeta dolazi u nezgodnom trenutku, pošto Vijeće sigurnosti UN još razmatra kako da odgovori na sjevernokorejski raketni test izvršen 12. decembra.

Richardson, bivši ambasador SAD pri UN, često je boravio u Sjevernoj Koreji, ali nisu poznati razlozi za dolazak prvog čovjeka Googlea.