Nigerija
0

Predsjednik Goodluck Jonathan dao zakletvu

FENA
Goodluck Jonathan (Foto: Reuters)
Goodluck Jonathan (Foto: Reuters)
Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u nedjelju je preuzeo dužnost, davši zakletvu nakon izbora koji se smatraju među najpoštenijima u zadnjih dvadeset godina, ali se mora suočiti s podjelom u zemlji nakon krvavih poslijeizbornih sukoba.

Jonathan (53), kršćanin s juga, lako je pobijedio svoga glavnog protivnika, bivšeg vojnog zapovjednika sa sjevera, gdje su muslimani u većini, Muhamudua Buharija, na izborima 16. aprila, ali je u trodnevnim protestima nakon izbora poginulo više od 800 ljudi.

Protesti i nasilje proširili su se na sjeveru ove afričke zemlje s najvećim brojem stanovnika, a žrtve su ubijane mačetama i vatrenim oružjem ili spaljivane.

Desetak tisuća pripadnika sigurnosnih snaga, uglavnom policajaca, ali i vojnika i agenata tajnih služba, bilo je raspoređeno oko mjesta polaganja zakletve, koje su nadlijetala dva helikoptera.

Svečanosti je prisustvovalo dvadesetak državnika, uglavnom iz Afrike.

Jonathan je došao na vlast u maju 2010., nakon smrti Umarua Yar'Adue, muslimanskog predsjednika rođenog na sjeveru, koji nije završio prvi mandat.

Po pravilniku Narodne demokratske stranke (PDP) kandidati sjevera i juga smjenjuju se na predsjedničkoj dužnosti.

Jonathan je prvi predsjednik rođen u naftom bogatoj delti Nigera, gdje je nakon amnestije u 2009. uglavnom mirno, ali se ne zna koliko će mir još potrajati, s obzirom na nastavak sukoba između kršćana i muslimana.

Radikalna islamistička sekta, prenosi Hina, odgovorna je za smrt više desetaka ljudi na sjeveroistoku zemlje.