Svijet
0

Predsjednik George Bush se u utorak obraća Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Predsjednik Bush u ponedjeljak na nekoliko dana odlazi u New York, gdje će prisustvovati zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Predviđen je i niz važnih susreta i aktivnosti na marginama zasjedanja.

Misija predsjednika Busha prvenstveno su nastojanja da se uspostavi mir na Bliskom istoku i da se okonča nasilje u Darfuru.

Predsjednikovom agendom u ponedjeljak dominira Bliski istok. Trebalo bi da razgovara s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i premijerom Salamom Fajadom. Potom će se sastati sa bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom, koji sada predstavlja takozvani ”Međunarodni bliskoistočni kvartet“ - Sjedinjene Države, Rusiju, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Bush će razgovarati i s predsjednikom Brazila, a prisustvovat će večeri tokom koje će - u sjedištu Ujedinjenih nacija - biti razmotren problem klimatskih promjena.

U utorak ujutro Bush će razgovarati s generalnim sekretarom UN-a, Banom Ki Moonom, prije no što se obrati Generalnoj skupštini. Funkcioneri u Bijeloj kuću kažu da će Bushov govor biti fokusiran na povećanje angažmana Ujedinjenih nacija na uspostavljanju mira u Iraku. U razgovoru s novinarima u Bijeloj kući, Bush je priznao da je tempo političkog napretka u Bagdadu sporiji od očekivanog.

Kad je Bush, početkom godine, najavio slanje vojnih pojačanja u Irak - jedan od ciljeva koje je postavio bio je da Iračani do novembra preuzmu odgovornost za sigurnost u svih 18 pokrajina. To se neće dogoditi, a američki vojni čelnici procjenjuju da bi to moglo da se desi najranije u julu. Priznavši da je napredak sporiji od očekivanog, predsjednik kaže da – iako su rokovi promijenjeni, njegova riješenost nije:

”Ciljevi su isti. Da li smo ih postigli brzo kako smo planirali? Ne, nismo. Međutim, činjenica da ih nismo postigli u predviđenom roku ne znači da moramo da od njih odustanemo.“

Bush će se sastati sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, nakon obraćanja Generalnoj skupštini. Učestvovat će i na okruglom stolu o demokratiji, da bi potom prisustvovao sastanku Vijeća sigurnosti o Africi koji će, prema očekivanjima, biti fokusiran na organizaciju mirovne misije Ujedinjenih nacija i Afričke unije u Darfuru.

Bijela kuća navodi da Bush u New Yorku ne planira da se sastane s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, koji - kako tvrdi američki predsjednik - pokušava da se tajno domogne nuklearnog oružja. Iran tvrdi da je njegov program isključivo mirnodopski.

Bush kaže da ne isključuje mogućnost upotrebe sile protiv Irana, ali da veruje da je još moguće riješiti spor diplomatskim putem: ”Sarađujemo s našim saveznicima i prijateljima da bi poslali konzistentnu poruku Irancima da za njih postoji bolji put od finansijske i ekonomske izolacije.“

Na ministarskom sastanku pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke, narednog petka, razmatrat će se pooštravanje sankcija Teheranu.

Tokom posjete New Yorku, predsjednik Irana bi trebalo da govori na Kolumbija univerzitetu i putem videolinka odgovara na pitanja novinara u Washingtonu. Međutim, on neće moći da posjeti mjesto gdje su se nekada nalazile kule Svjetskog trgovinskog centra, uništene u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine. Njujorška policija je onemogućila tu posjetu iz sigurnosnih razloga, a Bush kaže da razumije tu odluku.

”Mogu da razijumem zašto ne žele da na to mjesto dođe neko ko je na čelu zemlje koja sponzoriše terorizam.“

U intervjuu za američku TV mrežu prije dolaska u New York, predsjednik Ahmadinedžad je rekao da Iran ne podržava teroriste i da osuđuje nasilje nad civilima. Bush će boravak u New Yorku okončati sastankom sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u srijedu.