Havana
5

Predsjednik Ekvadora: Chavez je operisan

FENA
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je "upravo operiran" od kancera u Havani, izjavio je njegov kolega iz Ekvadora Rafael Correa.

"Upravo je podnio vrlo delikatnu operaciju", izjavio je Correa na radnom sastanku u mjestu Tulcan, 150 kilometara od Quita.

"On je upravo prošao kroz najteže trenutke života, naš prijatelj, kolega i latinsko-američki lider, zapovjednik Hugo Chavez", dodao je predsjednik Ekvadora, blizak saveznik socijalističkog vođe Venecuele.

Correa, koji je kratko posjetio Chaveza u Havani, naziva ga "historijskim predsjednikom". Nadamo se da će izaći potpuno oporavljen od ovog zdravstvenog problema s kojim se suočava", dodao je on.

Šef radikalne ljevice u latinskoj Americi, venecuelanski predsjednik stigao je u ponedjeljak u glavni kubanski grad na operaciju po četvrti put, u 58. godini, od kancera otkrivenog 2011. godine u predjelu zdjelice.

Ponovo izabran 7. oktobra na čelo Venecuele, pete zemlje izvoznika nafte u svijetu, Chavez, koji treba zvanično započeti treći mandat 10. januara, imenovao je prije odlaska na Kubu svog potpredsjednika Nicolasa Madura na privremenu funkciju ako on bude trebao biti proglašen "neposobnim".

Njegov kancer, čija prava priroda nije nikada otkrivena, tretira se kao državna tajna u Karakasu.