Svijet
0

Predsjednik Bush posjetio Kaliforniju koja gori

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush posjetio je jug Kalifornije kako bi iz prve ruke vidio štete nastale katastrofalnim požarima. Američki predsjednik je rekao da su ljudi ovog područja pretrpjeli užasne gubitke te je obećao pomoć savezne vlade onima koji su izgubili domove.

U pratnji guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera predsjednik Bush je u četvrtak helikopterom nadletio pogođena područja te je posjetio jednu izgorenu četvrt u blizini San Dijega.

Utvrđeno je da je najmanje jedan požar podmetnut. Ured guvernera i dvije agencije savezne vlade obećali su nagradu od 150 hiljada dolara za informacije koje bi dovele do osobe koja je podmetnula požar.

Granična patrola pronašla je četiri izgorjela tijela u planinama istočno od San Dijega nedaleko od meksičke granice.

Još dva izgorjela tijela pronađena su među ostacima izgorene kuće također u okrugu San Dijego. Time je broj poginulih u zastrašujućim požarima koji haraju Kalifornijom porastao na 12, prenijele su agencije.

Ostaci tijela za koje se pretpostavlja da pripadaju trojici muškaraca i jednoj ženi pronađeni su pri dnu planinskog klanca, istočno od San Dijega, oko pet kilometara od meksičke granice.

Vlasti pretpostavljaju da se radi o ilegalnim useljenicima koje je sustigla vatra dok su se kretali teško prohodnim terenom.

Dva izgorjela tijela pronađena su na zgarištu kuće kod San Dijega. Radi se o najvjerojatnije bračnom paru koji je trebao biti evakuiran. Za sada nije poznato zašto nisu, ali se sumnja da su odbili.

Ozlijeđeno je najmanje 60 ljudi, a u požarima je uništeno ili oštećeno najmanje 2000 kuća.

Sada vrijeme ide u prilog vatrogascima koji su uspjeli staviti pod nadzor većinu od dvadesetak požara koji su u posljednja četiri dana poharali više od 2000 km² na jugu Kalifornije.