Svijet
0

Predsjednik Bush kritizira Kongres i poziva na akciju

FENA
Predsjednik Bush jučer je izjavio da su Sjedinjene Države sučeljene s teškim ekonomskim vremenima – a pasivnost Kongresa situaciju još pogoršava.

Predsjednik Bush je rekao da ne zna da li rezultati američke posustale ekonomije u tehničkom smislu ispunjavaju definiciju recesije. Međutim, dodao je da, bez dvojbi, uvjeti su "teški" za Amerikance koji muku muče s visokim cijenama energije, sve većim cijenama hrane i krizom na stambenom tržištu i postroženim uvjetima dobivanja zajmova. "Diljem naše zemlje mnogi su Amerikanci razumljivo nervozni glede pitanja koja imaju utjecaj na njihovu čekovnu knjižicu: od cijena benzina i hrane do školarina".

Obraćajući se novinarima u Vrtu ruža u Bijeloj kući, američki predsjednik je rekao da je njegova administracija izradila niz prijedloga kako bi zaštitila Amerikance od najtežih posljedica ekonomskih nedaća i kako bi se dugoročno pozabavila energetskim potrebama. Međutim, dodao je da Kongres odbija djelovati u skladu s njegovim prijedlozima – od produženja poreskih smanjenja do povećavanja kapaciteta američkih rafinerija.

George Bush posebno je bio kritičan prema odbijanju Kongresa da dopusti potragu za naftom u zaštićenom pojasu Aljaske. Predsjednik Bush je zatražio od kongresnih čelnika obje stranke da rade zajedno na tome da se poduzmu konkretni koraci kako bi se obratila pažnja na američke ekonomske i energetske potrebe, javio je Glas Amerike.

Njegovi komentari izazvali su brzi odgovor demokrata u Kongresu koji kontroliraju oba doma. Senator iz New Yorka Chuck Schumer izjavio je da je predsjednik izgubio kontakt s američkim narodom i da kasni u preuzimanju odgovornosti za akciju na polju ekonomije. "Predsjednik i Bijela kuća su opetovano ignorirali znake upozorenja naše ekonomije: sve veći broj ovrha nad kućama, sve manje povjerenje potrošača i rekordni profiti naftnih kompanija. Nisu se pozabavili ni s jednim od ovih pitanja."

Do ovih prepirki između Bijele kuće i Capitol Hilla dolazi u vrijeme dosta sumornih finansijskih pokazatelja. Povjerenje potrošača na najnižoj je razini u posljednjih pet godina, a jedno vladin izvještaj pokazuje da su cijene kuća i stanova padale u veljači najbržim tempom ikad zabilježenim. Od pozitivnijih vijesti za američke potrošače svakako je značajna ona da su cijene goriva počele padati nakon izvješća o smanjenoj potrošnji.