Razjareni Lukašenko
0

Predsjednik Bjelorusije nazvao predsjednika Evropske komisije kretenom

FENA
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nazvao je danas predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa "kretenom" i kritizirao ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, bijesan zbog toga što prošle sedmice nije pozvan u Kijev na konferenciju o posljedicama černobilske katastrofe.

Lukašenko nije bio prisutan ni na današnjem obilježavanju 25. godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu iako je njegova zemlja bila teško pogođena. On je, umjesto toga, danas obišao bjelorusku regiju koja je najteže pogođena tom katastrofom, javio je AFP.

Na pitanje bjeloruskih novinara zašto nije otputovao u Ukrajinu da se pridruži predsjednicima Rusije i Ukrajine Dmitriju Medvedevu i Janukoviču na ceremoniji u Černobilu, Lukašenko je odgovorio: "Pitajte Janukoviča zašto predsjednik Bjelorusije nije prisutan. Pitajte njih! Nažalost, aktuelni lideri Ukrajine su bezobrazni."

"A što se tiče kretena kao što je Barroso, bio jednom jedan Barroso u Portugaliji, odakle su ga izbacili i ubacili da radi u Evropskoj komisiji", dodao je ljutito Lukašenko.

Ukrajinski mediji su javili da je Barroso tražio od ukrajinskih vlasti da ne zovu Lukašenka na konferenciju o posljedicama černobilske katastrofe koja je prošle sedmice održana u Kijevu, navela je francuska agencija.

Ukrajina je ispunila zahtjev EU, nadajući se da će Lukašenko doći na godišnjicu Černobila, ali je on, očigledno, bio uvrijeđen.

EU je "izopćila" Lukašenka poslije njegove pobjede na izborima 19. decembra koji su, prema tvrdnjama zapadnih posmatrača, pokradeni i poslije nezapamćenog obračuna s opozicionom koji je uslijedio.