Svijet
0

Predsjednički izbori u Portugalu: Favorit 67-godišnji bivši lider socijaldemokrata De Sousa

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Blizu 9,7 miliona registriranih birača danas bira novog predsjednika Portugala. Oko 12.000 biračkih mjesta otvoreno je jutros u osam sati po lokalnom vremenu, a u prvom krugu izborne utrke učestvuje rekordnih deset predsjedničkih kandidata.

Za pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora jedan od kandidata mora osvojiti natpolovičnu većinu, a u slučaju da to ne pođe za rukom niti jednom od njih, drugi krug izbora je zakazan za 14. februar, a u njemu će se nadmetati dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova u prvom krugu.

Funkcija predsjednika države u Portugalu je reprezentativnog karaktera, a bira se na mandat od pet godina. Aktuelni predsjednik Anibal Cavaco Silva nije imao pravo da se kandidira, jer je već u tri navrata obnašao tu poziciju.

Prema anketama provedenim uoči izbora, uloga favorita pripala je 67-godišnjem profesoru prava i bivšem čelniku Socijaldemokratske partije (PSD) Marcelu Rebelu de Sousi.

Sousa, poznatiji pod nadimkom „Profesor“ bi, prema anketama, mogao pobijediti već u prvom krugu. Njegov najveći oponent je ljevičar Jorge Sampaio de Novoa.