Konačna odluka 21. aprila
0

Predsjednički izbori u Poljskoj najvjerovatnije 20. juna

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prijevremeni predsjednički izbori u Poljskoj bit će najvjerovatnije održani 20. juna, nakon što je predsjednik Lech Kaczynski poginuo u subotu, sa još 96 ljudi, u avionskoj nesreći u Smolenskoj oblasti u Rusiji, izjavio je u srijedu pomoćnik poljskog premijera Donalda Tuska.

Vršitelj dužnosti predsjednika Poljske Bronislaw Komorowski trebalo je da u srijedu objavi datum održavanja predsjedničkih izbora u Poljskoj nakon razgovora s pripadnicima političkih stranaka, međutim, opozicija traži odgađanje, prenijele su svjetske agencije.

Prije tragedije predsjednički izbori bili su planirani za jesen ove godine.

Pomoćnik poljskog premijera Grzegorz Shetina izjavio je da će konačna odluka o datumu izbora biti donesena 21. aprila. Prijevremeni izbori treba da budu zakazani u roku od dvije sedmice od dana tragedije i održani u roku od 60 dana od toga datuma.

Dok je zemlja u žalosti, danas je više stotina Poljaka protestiralo u centru Krakowa zbog odluke da se predsjednik Kaczynski sahrani u katedrali Wawel na istoimenom brdu u Krakowu.

Demonstranti dovode u pitanje zasluge poginulog predsjednika da bude sahranjen na mjestu gdje počivaju heroji, pjesnici i kraljevi nacije.

Oskarovac redatelj Andrzej Wajda pozvao je crkvu da promijeni odluku, ističući da se time riskira izbijanje "najvećih podjela" u Poljskoj od okončanja komunizma u zemlji 1989. godine.

Kao redatelj ratne drame "Katin", koja prikazuje pokolj nad 22.000 poljskih časnika 1940. godine, njegov stav nosi moralnu težinu.

Predsjednik Kaczynski i deseci političkih, vojnih i vjerskih poljskih čelnika putovalo je upravo na komemoraciju poljskim časnicima koje je diktatorski režim Josifa Staljina likvidirao u Katinskoj šumi prije 70 godina.