Svijet
0

Predsjednički izbori u Pakistanu 6. oktobra

FENA
Pakistan će organizirati svoje predsjedničke izbore 6. oktobra, objavila je u četvrtak izborna komisija zemlje. Radi se o kontroverznim izborima na kojima bi se predsjednik Pervez Musharraf trebao pojaviti u uniformi zapovjednika oružanih snaga.

"Kandidature će biti upućene do 27. septembra, one će se razmatrati do 29. septembra a 6. oktobra će se održati izbori", objavio je sekretar izborne komisije Pakistana Kanwar Dilshad.

Datum od 6. oktobra za predsjedničke izbore trebala je ove sedmice objaviti izborna komisija. Izbori se održavaju posrednim glasanjem članova parlamenta i u skupštinama provincija, nakon toga predsjednik bi trebao da položi zakletvu prije 15. novembra.

General Musharraf , sve nepopularniji u zemlji, obećao je u utorak da će napustiti funkciju zapovjednika oružanih snaga ako bude ponovo izabran za predsjednika Pakistana.

On pokušava da zaključi sporazum o podjeli vlasti s bivšom premijerkom u egzilu Benazir Bhutto, koja zahtijeva, u razmjenu za podršku njene stranke, mjesto premijera na parlamentarnim izborima predviđenim krajem 2007. ili početkom 2008.,da se obustavi njen sudski proces "za korupciju" i da se Musharraf odrekne dužnosti zapovjednika vojske.