Svijet
0

Predsjednički izbori u nedjelju u Rusiji, posmatrači već iznose kritike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve je spremno za nedjeljne predsjedničke izbore u Rusiji na kojima se ne očekuju iznenađenja jer ankete daju premoćnu pobjedu Dmitriju Medvedevu, a skupina zapadnih promatrača već je uputila kritike ocijenivši da predizborna kampanja nije bila poštena jer se predsjedničkim kandidatima nije dala jednaka prilika.

"Izbori na kojima nema jednakih uvjeta za sve kandidate teško se mogu smatrati poštenima", rekao je početkom februara Andreas Gross koji vodi misiju promatrača iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE).

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koja je odbila poslati promatrače na ruske parlamentarne izbore u decembru, odlučila je bojkotirati i izbore u nedjelju zbog ograničenja nametnutih svojim promatračima.

Oglasila se i međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International koja je pet dana prije izbora saopćila da je uoči predsjedničkih izbora ruska vlada dodatno ograničila slobodu mišljenja, slobodu medija i slobodu okupljanja. U izvještaju se navodi da kritičari dosadašnjeg predsjednika Vladimira Putina nemaju gotovo nikakve šanse da izraze svoje mišljenje te da se sužava prostor za iznošenje kritičkih stajališta i za djelovanje nezavisnih medija i organizacija.

Rusi u nedjelju biraju nasljednika predsjednika Vladimira Putina koji se, prema ustavu, ne može takmičiti za treći mandat, ali je odabrao svog favorita, prvog potpredsjednika vlade Dmitrija Medvedeva koji će, kako se očekuje, pobijediti u prvom krugu izbora.

Osim Medvedeva (42), u predsjedničkoj utrci su još tri kandidata: čelnik ruskih komunista Genadij Zjuganov (63), ultranacionalist Vladimir Žirinovski (61) i malo poznati čelnik Demokratske stranke Rusije Andrej Bogdanov (38) – čelnik najveće ruske Masonske lože.

Protivnici Medvedeva žalili su se da je kampanja pristrana zbog dominacije Kremlja u radijskim i televizijskim medijima i korištenje sredstava vlade u korist Putinovog štićenika.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, na izbore u nedjelju izaći će između 65 i 70 posto od ukupno 109 miliona birača, a svoj glas Medvedevu dat će njih čak 73 posto. Zjuganov uživa podršku najviše 15 posto birača, Žirinovski 10 do 11 posto, a Bogdanov 1 posto glasova.

Većini ruskih birača najvažnija je politička i privredna stabilnost koju im je tokom osmogodišnje vladavine dao Putin i stoga će, smatraju analitičari, glasati za njegovog štićenika Medvedeva, tim više što je Putin najavio da će u slučaju pobjede Medvedeva prihvatiti dužnost premijera.

Formalno predsjednik Rusije ima mnogo veće ovlasti od premijera. On direktno kontrolira oružane snage i sigurnosne službe, dok premijer vodi brigu o privredi i unutrašnjim poslovima.

Međutim, analitičari vjeruju da će biti pronađen neki mehanizam za zamjenu ulogu, tako da Putin ostane zadužen za vojsku i sigurnosne službe. Ono što je sigurno je da će Putin ostati krupna, ako ne i dominantna figura u ruskoj politici.

Oko 300 međunarodnih promatrača akreditirano je za praćenje izbora, izjavio je predsjednik Centralne izborne komisije Vladimir Čurov. Rusija je pozvala 32 međunarodne i strane organizacije da prate predsjedničke izbore 2. marta.

Izbore u Moskvi osiguravat će oko 24.000 pripadnika policije i vojske, a u cijeloj zemlji bit će ih ukupno 450 hiljada.

Više od 2.000 ruskih i stranih novinara pratit će izbore.