Svijet
13

Predsjednički izbori u Austriji: U tijesnom vodstvu radikalni desničar Norbert Hofer

Klix.ba
Norbert Hofer i Alexander Van Der Bellen (Foto: EPA)
Norbert Hofer i Alexander Van Der Bellen (Foto: EPA)
U Austriji se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, a građani mogu birati između krajnje desničarskog kandidata Norberta Hofera i nezavisnog kandidata Alexandera Van Der Bellena. Prema prvim anketama Hofer je u vodstvu sa 50,1 posto, u odnosu na 49,9 posto koliko ima Van Der Bellen.

Austrijska državna televizija za sada prednost daje Hoferu, koji je još u prvom krugu predsjedničkih izbora ostvario najbolji rezultat osvojivši 35 posto glasova. Tako su prvi put od Drugog svjetskog rata glavne političke stranke sa orijentacijom centra ispale u prvom krugu izbora.

Hofer je svoju kampanju bazirao na antimigrantskoj politici, a njegov individualni uspjeh predviđa dobar rezultat njegove Slobodarske stranke na općim izborima 2018. godine.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz ranije su uzrazili zabrinutost zbog iznenađujućeg uspjeha Hofera.

Alexander Van Der Bellen u prvom krugu je osvojio 21 posto glasova, a njegovu kandidaturu podržava Partija zelenih i ljevičari koji su ispali u prvom krugu izbora.

Iako godinama u Austriji glavnu riječ vodi ljevica, popularnost desničara odraz je sličnog trenda koji se već dešacva u Francuskoj i Njemačkoj, koji do izražaja naročito dolazi nakon izbjegličke krize u Evropi.

Zanimljivo je da je Norbert Hofer poznat i kao čovjek koji podržava politiku Milorada Dodika, a na njihovom sastanku koji je nedavno održan u Beču Hofer je poručio kako podržava Republiku Srpsku i njene težnje za referendumom.

Preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji očekuju se kasno večeras nakon zatvaranja biračkih mjesta i prebrojavanja glasova.