Europska unija
0

Predsjednička trojka podržala najnoviji Rehnov prijedlog

FENA
Predsjednička trojka EU-a u potpunosti podržava najnoviji prijedlog evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog spora i traži od obje strana što konstruktivniji pristup kako bi se što prije postigao dogovor, doznaje se u srijedu iz izvora češkog predsjedništva.
  • U potpunosti podupiremo najnoviji prijedlog povjerenika Rehna i tražimo od obiju strana što konstruktivniji pristup kako bi se što je moguće prije postigao dogovor, rekao je izvor iz češkog predsjedništva nakon sastanka predsjedničke trojke s povjerenikom Rehnom i hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, javila je Hina.

Izvor je dodao da su dvije strane "vrlo blizu dogovora" te najavio da će se razgovori o Rehnovu prijedlogu nastaviti te da će se uskoro održati nov sastanak.

U Bruxellesu je u srijedu održano više sastanaka o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora.

Jandroković se najprije sastao s Rehnom, koji se također zasebno sastao sa Žbogarom. Nakon toga održan je zajednički sastanak Rehn-Žbogar-Jandroković, a popodne su im se pridružili predstavnici predsjedničke trojke, koju čine Francuska, Češka i Švedska. Češko predsjedništvo predstavljao je ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, buduće švedsko predsjedništvo državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage, a prijašnju predsjedateljicu Francusku državni tajnik za evropske poslove Bruno Le Maire.

Kako se doznaje, povjerenik Rehn je dvjema stranama u srijedu predočio nov prijedlog, pošto je u svoj prvotni prijedlog ugradio dio sugestija Hrvatske i Slovenije.

U četvrtak se sastaje Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), a nakon toga sastanka bit će odlučeno hoće li biti održana Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske koja je predviđena za petak.

Iz izvora češkog predsjedništva doznaje se da će hrvatsko-slovenski spor biti na dnevnom redu redovnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu.