Flipini
0

Predsjednica postavila manikirku na važnu državnu funkciju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Filipinska predsjednica Gloria Arroyo imenovala je svoju manikirku za člana jedne od ključnih državnih agencija, javljaju filipinski mediji.

Imenovanje Anite Carpon za člana agencije odgovorne za milionske zajmove koji se odobravaju vladinim službenicima za kupovinu stanova izazvalo je buru negodovanja u zemlji.

Potvrđujući da je Carpon "kozmetičarka" predsjednice Arroyo, portparol Geri Olivar je pokušao da opravda izbor predsjednice, ističući da postojanje "odnosa povjerenja" ne bi smjelo da bude razlog za osporavanje nečijeg izbora.

"Carpon je vladina službenica i izabrana je za člana agencija kako bi predstavljala kolege s najnižim primanjima kojima je agencija prevashodno namijenjena", objasnio je on.

  • Predsjednica želi da i najsiromašniji vladini službenici budu zastupljeni u agenciji, jer upravo oni imaju neriješeno stambeno pitanje, istakao je Olivar.

Lokalni mediji izvještavaju da Arroyina manikirka prima 130.000 pesosa mjesečno (oko 2.900 dolara), što je dvostruko više od same predsjednice.

Kritičari ovakve odluke navode da Arroyo nastavlja s politikom nepotizma time što postavlja ljude koji su joj lojalni na odgovorne funkcije bez obzira na to da li imaju potrebne kvalifikacije, prenose agencije u četvrtak.