Svijet
0

Predsjednica Liberije podržava kriminaliziranje homoseksualizma

Sarajevo-x.com
Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf
Predsjednica Liberije i dobitnica Nobelove nagrade za mir Ellen Johnson Sirleaf podržava novi zakon kojim je homoseksualnost kriminalizirana u njenoj zemlji.

U zajedničkom intervjuu sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonyjem Blairom, kojem je bilo vidno neugodno zbog njenih komentara, Sirleaf je ponovila da Liberija ima vrijednosti koje želi sačuvati.

"Nama se sviđa kakvi smo. Imamo određene tradicionalne vrijednosti koje želimo sačuvati", rekla je predsjednica Ellen Johnson Sirleaf u intervjuu za Guardian.

Liberijsko zakonodavstvo "dobrovoljnu sodomiju" označava kao prekršaj za koji se dobija do godinu dana zatvora, ali novi zakon predlaže još strožije kazne.

Blair, koji je osnivač Inicijative za bolje upravljanje u Africi, čiji je cilj ojačavanje afričkih vlada, nije komentirao navode predsjednice Liberije.

"Dobra stvar mog trenutnog posla jeste što mogu komentirati i baviti se stvarima koje me zanimaju. Moju organizaciju zanima bolje upravljanje, izvori energije, putevi i poslovi za lokalni narod. Predsjednica je rekla šta misli, a ovo nije moje mjesto da komentiram", rekao je Tony Blair.

Tokom deset godina u kojim je služio kao premijer Velike Britanije, Blair se istaknuo u promociji jednakosti prava za homoseksualce. Međutim, izjavio je da nije došao kao konsultant afričkih lidera o gay pravima, nego kao konsultant za jačanje vlada i institucija.

"Homoseksualnost je kriminalni prekršaj. To nije afrički način. To je problem u našem društvu, mi samo pokušavamo ojačati naše zakone", rekla je supruga bivšeg predsjednika Charlesa Taylora, Jewel Howard Taylor, koja je napisala nacrt jednog od zakona za kriminaliziranje homoseksualnosti. Homosekualizam je ilegalan u 37 afričkih zemalja.