Svijet
2

Predsjednica Južne Koreje obećala "snažan" odgovor na provokacije Sjevera

FENA
Park Geun-hye (Foto: AFP)
Park Geun-hye (Foto: AFP)
Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye u ponedjeljak je izjavila da će njena zemlja vojno reagovati na bilo kakve provokacije Sjevera nakon što je Pjongjang tokom vikenda objavio da je ušao u "ratno stanje" sa južnim susjedom.

"Ako bude bilo kakvih provokacija protiv Južne Koreje treba uputiti snažan vojni odgovor, bez bilo kakvih političkih obzira", rekla je Park na sastanku s visokim vojnim i političkim dužnosnicima i dodala da je prijetnje Sjeverne Koreje shvatila "veoma ozbiljno", prenose agencije.

Park, konzervativka koja se zalagala za oprezno postupanje sa Sjeverom tokom svoje predsjedničke kampanje, prisiljena je da zauzme čvršći stav nakon što je pobijedila na izborima u februaru.

Otkako je Sjeverna Koreja lansirala raketu u decembru, na Korejskom poluostrvu zategnute su tenzije.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od februara kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.

Dvije Koreje su tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine.