Svijet
0

Predsjednica Jevrejske zajednice Njemačke zatražila zabranu dolaska Ahmadinedžadu

FENA
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad počinio je krivično djelo negirajući holokaust i ne bi mu trebalo dopustiti da dođe u Njemačku tokom Svjetskog nogometnog prvenstva, izjavila je predsjednica njemačke Jevrejske zajednice.

Charlotte Knobloch, koja je u srijedu izabrana za predsjednicu Vijeća Jevreja Njemačke kako bi naslijedila Paula Spiegela koji je preminuo 30. aprila od raka nakon što je predvodio Vijeće od 2000. godine, izjavila je za TV stanicu ARD kako se nada da će vlada zabraniti Ahmadinejadu ulazak u Njemačku iako neki ministri u vladi tvrde da bi mu trebalo omogućiti posjetu, javio je Reuters.

"Iranski predsjednik negira da se holokaust desio. To je krivično djelo ovdje. Ne mogu razumjeti kako mu se može dati šansa da dođe ovdje. Nadam se da će se iznaći načini da se spriječi njegov dolazak", izjavila je Knobolch.

Ahmadinejad se suočio s kritikama širom Evrope zbog zapaljivih komentara o Izraelu i izjava kojima dovodi u pitanje holokaust. Nacisti i njihovi saveznici u koncentracionim logorima su ubili šest miliona Jevgreja.

Negiranje holokausta je teško krivično djelo u Njemačkoj i kažnjivo sa i do pet godina zatvora.

Kao strasni navijač iranskog nogometnog tima, Ahmadinejad je ostavio otvorenom mogućnost da li će posjetiti Njemačku tokom Svjetskog prvenstva, rekavši kako njegova odluka zavisi od"brojnih raznih stvari". Iran nastupa protiv Meksika u svom prvom meču na Svjetskom prvenstvu 11. juna u Nurembergu.

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Schaeuble usprotivio se zabrani, ali je izjavio kako će poručiti Ahmadinejadu da su njegovi komentari neprihvatljivi ukoliko dođe u Njemačku.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je kako ne očekuje da Ahmadinejhad dođe, a kopredsjednik Njemačkog fudbalskog saveza Theo Zwanziger kazao je kako je protiv zabrane njegovog dolasaka jer bi ga to "samo učinilo žrtvom".

Iranski potpredsjednik Mohammad Aliabadi prisustvovat će prvom meču Svjetskog prvenstva između Njemačke i Kosta Rike u petak u Minhenu, saopćila je u srijedu njemačka vlada.

Zvaničnici iranskog nacionalnog tima potegnuli su mogućnost Ahmadinejadovog dolaska u Njemačku ukoliko se probije do drugog kruga takmičenja.