Svijet
0

Predsjedavajući Komšić se susreo sa senatorom Carnahanom

FENA
Posljednjeg dana boravka u St. Louisu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se sa senatorom Russom Carnahanom, koji je između ostalog i član Vanjskopolitičkog odbora američkog Kongresa.

Kongresmen Carnahan je tokom sastanka naglasio važnost hitnog provođenja reformi u BiH, prvenstveno policijske reforme koja je osnovni uvjet za integriranje BiH ka EU, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić je kazao da je BiH veoma uspješan primjer vanjske politike SAD-a. Ovaj razgovor je nastavak uspješne saradnje koja je uspostavljena prilikom nedavne posjete delegacije Kongresa SAD-a Sarajevu.

Naglašena je potreba intenziviranja ove vrste saradnje koja je u interesu BiH i SAD-a, ali i u posebnom interesu naših građana koji žive i rade u SAD-u.

Nakon ovog sastanka, predsjedavajući Komšić je u prisustvu kongresmena, senatora i gradonačelnika St. Louisa, pred nekoliko hiljada građana otvorio IV Bosanskohercegovački festival koji se tradicionalno održava u St. Louisu.

Ovom prilikom, senator Harry Kenedy je, kao izuzetno priznanje, uručio Komšiću Senatsku Povelju i zastavu države Missouri.

Predsjedavajući Komšić je izveo početni udarac na fudbalskoj utakmici, koja se održava u okviru ovog festivala, u sklopu turnira u kome učestvuju ekipe iz cijelih Sjedinjenih Američkih Država, a čiji su članovi građani porijeklom iz BiH.

Organizatori turnira i igrači uručili su Komšiću dres sa njegovim imenom i rednim brojem 10.

Predsjedavajući Komšić u Sarajevo se vraća sutra.