Svijet
0

Predložen sastav nove vlade na Majdanu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na glavnom protestnom kampu u Kijevu, Majdanu, predložen je sastav nove vlade nakon što je predsjednik Viktor Janukovič smijenjen prošle sedmice.

Arsenij Jacenjuk je nominiran za novog premijera. Sastav kabineta - koji će biti izglasan u četvrtak - uključuje brojne aktiviste s Majdana.

Nova vlada će biti suočena s nizom izazova među kojima su i loša ekonomska situacija u Ukrajini.

Ukrajina je u srijedu zatražila međunarodni nalog za hapšenje svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča zbog "masovnih ubistava".

Ukrajinske vlasti smatraju da se Janukovič, kojeg je parlament smijenio u subotu, još nalazi u zemlji.

Privatna novinska agencija RBK, bliska ruskom milijarderu Mihailu Prohorovu, javila je da se svrgnuti ukrajinski predsjednik nalazi u Rusiji, u predgrađu Moskve.

Pomoćnik ukrajinskog državnog tužioca Mikola Golomša je izjavio da je Janukovič "još uvijek u Ukrajini".

Vladini i antivladini demonstranti su se u srijedu okupili na suparničkim mitinzima ispred parlamenta ukrajinske regije Krim.

Samo je policijski kordon bio između dva skupa, jednog proruskog i drugog krimskih Tatara i onih koji podržavaju promjenu vlade.

Dva suparnička mitinga u gradu Simferopolju sazvana su uoči planiranog zasjedanja krimskog parlamenta, tokom kojeg se očekuje da bude potegnuto pitanje statusa Krima.

Tatari su uzvikivali "Slava Ukrajini!", dok su proruski demonstranti odgovarali s uzvicima "Rusija!"

Krim - na kojem su etnički Rusi većina - izmješten je iz jurisdikcije Rusije pod ukrajinsku 1954.

Etnički Ukrajinci lojalni Kijevu i muslimanski Tatari - čiji animozitet prenma Rusiji seže od užasa Staljinovih deportacija tokom Drugog svjetskog rata - oformili su savezništvo koje se protivi svim potezima da se Krim vrati Rusiji.

Promjena vlade u Kijevu izazvala je pitanja oko budućnosti ruskih pomorskih baza u krimskoj luci Sevastopolju, čiji je najam Janukovič produžio do 2042.

Većina eksperata smatra da novo rukovodstvo neće insistirati na povlačenju ruske flote, jer bi to moglo dodatno ugroziti ukrajinsku unutrašnju sigurnost kao i osjetljive veze te zemlje s Rusijom, javlja dopisnik BBC-a Ilja Abišev.

U saopćenju koje su objavila trojica bivših ukrajinskih predsjednika u srijedu - Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko - osuđuje se, kako su ga oni nazvali, rusko miješanje u krimsku politiku.