Svijet
0

Predizborna kampanja u Makedoniji obilježena incidentima

FENA
Početak predizborne kampanje za parlamentarne izbore 5. srpnja u Makedoniji, obilježen je incidentima posebice u albanskom političkom bloku.

Za samo pet dana predizborne kampanje dogodilo se 11 incidenata. Pucnjavom i bombama u noćnim satima aktivisti najvećih albanskih stranaka, vladajuće Demokratske unije za integraciju i oporbene Demokratske partije demolirali su jedna drugoj izborne stožere u Skopju, Tetovu, Strugi, Gostivaru i drugim manjim mjestima.

Unatoč tomu čelnici ovih stranaka Ali Ahmeti i Arben Đaferija tvrde kako je situacija pod kontrolom, što osporavaju pretstavnik EU-a u Makedoniji Erwan Fouere i američka veleposlanica Gillian Milovanović, koji su zatražili pozivanje na odgovornost organizatora incidenata.

Mnogobrojna ukazivanja međunarodne zajednice kako samo regularni izbori Makedoniji mogu osigurata dalje približavanje Europskoj uniji ne utječu na ponašanje političkih stranaka.

U izbornoj trci za osvajanje vlasti 5. srpnja natjecat će se 32 političke stranke, uglavnom u koaliciji ili s vladajućim Socijaldemokratskim savezom ili s oporbenom VMRO-DPMNE. Same će nastupiti 10 uglavnom novoosnovanih stranaka, među kojima Novi socijaldemokratski savez Tita Petkovskog koji se odvojio od socijaldemokrata premijera Vlade Bučkovskog i VMRO-Narodna Ljupča Georgievskog, donedavno neprikosnovenog čelnika VMRO DPMNE.

U kampanji vladajuća koalicija socijademokrata obećava ulazak Makedonije u EU i povećanje plaća i mirovina, a koalicija VMRO-DPMNE-a najavljuje korjenite promjene u gospodarstvu za koje stručnjaci tvrde da nikad nije bilo lošije. To potvrđuju i ispitivanja javnog mišljenje prema kojima se gotovo 50 posto građana svrstava u kategoriju siromašnih.

Mnogobrojne ankete pokazuju da će pobjednik u makedonskom političkom bloku biti oporbena koalicija VMRO-DPMNE-a, a kod Albanaca vladajuća Demokratska unija za integraciju. Ipak analitičari smatraju da nitko nema izgleda za apsolutnu pobjedu i da će nova koaliranja uslijediti tek nakon izbora.