Svijet
6

Predizbori u SAD-u: Bernie Sanders ne odustaje, pobijedio Clinton u Zapadnoj Virginiji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Senator iz Vermonta Bernie Sanders pobijedio je Hilary Clinton u utrci za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a na predizborima u Zapadnoj Virginiji.

Pobjeda u Zapadnoj Virginiji Sandersu ostavlja minimalnu nadu za konačnu pobjedu, iako i dalje mnogo zaostaje po broju delegata u odnosu na Hillary Clinton.

"Mi ćemo se boriti za svaki glas do kraja", kazao je između ostalog Sanders u pobjedničkom govoru u Zapadnoj Virginiji, u kojem je također kritikovao Donalda Trumpa.

Iako u Demokratskoj stranci još nije definitivno potvrđeno ko će biti kandidat na predsjednika, kod Republikanaca se sve zna, to će biti Donald Trump, nakon što su prethodno njegovi glavni protukandidati Ted Cruz i John Kasich odustali iz utrke.

Međutim ni Trump ne uživa punu podršku Republikanaca, a to je nedavno potvrdio i Paul Ryan, jedan od najviših zvaničnika stranke da ne može podržati Trumpa jer mu nedostaje konzervativnih načela.

Clinton do sada ima 2.239 osvojenih delegata, a za potvrdu pobjede trebaju joj još 144 delegata. S druge strane Sanders je do sada osvojio 1.469 delegata, a za pobjedu mu nedostaje još 914 delegata. Slijede predizbori u još četiri američke savzne države, kada će vjerovatno biti jasno ko će na megdan Trumpu.

Imajući u vidu sadašnje stanje, izvjesno je da će to biti Hillary Clinton.